• Tips voor je eigen thuiskantoor

  onderdeel van het interieur 2

Thuis werkplek inrichten voor jouw thuiskantoor

Thuiswerken, het nieuwe werken, maakt van de noodzaak een deugd. Het thuiskantoor zit nog niet in ons interieur syteem maar zal het komend jaar veel gebruikelijker worden. Hoe moet je zo’n thuis werkplek inrichten?

Thuiswerken is hip, gezellig, trendy én heeft veel voordelen

Thuiswerken wordt vaak gezien als een tijdelijke noodoplossing. Zo ziet de plek er dan ook uit. Dat is wel begrijpelijk, zeker nu je in deze Corona crisis gedwongen bent om thuis te werken. Die werkplek is als een noodkampement ingericht. Een oud (camping) tafeltje met een krukje of klapstoel, of een verschuiving van meubels waardoor de rest van het interieur er niet meer uit ziet. Met de gedachte van ‘tijdelijk’ erachter; als de noodzaak opgeheven is dan breken we het kampement weer af.

Ik noem dat de “ontkenningsfase” Thuiswerken is namelijk hip, gezellig trendy én heeft veel voordelen. Een beetje omdenken helpt.

Thuiswerken hoort meer en meer bij je bezigheden in je huis, net als een eethoek, zithoek, speel hoek of televisiehoek. In deze tijd van noodgedwongen thuiswerken ontdekken veel mensen (stiekem) de voordelen die het met zich meebrengt.

Maak van je thuiswerkplek een fijn thuiskantoor

Richtlijnen voor een thuis werkplek inrichten

Overal zijn richtlijnen te vinden waar ergonomisch en praktisch een werkplek aan moet voldoen. Dit is veelal voor iedereen hetzelfde. Ik noem dat de theoretische basis voor een verantwoorde thuiswerkplek.

10 algemene dingen die aanwezig moeten zijn in je thuiskantoor:

 1. blog foto persoonlijke touch 1voldoende licht: denk aan lampen, daglicht en luxaflex
 2. juist afgesteld bureau volgens de ARBO normen
 3. instelbare stoel
 4. computer of laptop met internet en op de juiste hoogte
 5. ergonomisch toetsenbord en muis
 6. (mobiele) telefoon
 7. externe toegang tot documenten en de mailserver
 8. printer
 9. opbergkast
 10. verlengsnoeren

Jouw persoonlijke de werkplek

Wanneer je de werkplek als vanzelfsprekend deel van je interieur ziet kun je deze met de sfeer en indeling van je interieur inrichten. Dit is voor iedereen weer anders.

Neem de TV hoek in je interieur, hoe is die bij jou? Is het een eyecatcher, of werk je hem weg als er geen TV gekeken wordt. De TV hoek is meestal onderdeel van de zithoek. Zo kun je omdenken en je werkplek bedenken.

1. Zoek een plek in je huis waar jij het fijn vindt om te zijn als je werkt

 • Bij het raam met zicht naar buiten, let dan op de lichtinval in je beeldscherm.
 • Op een plek waar je afgezonderd kunt zitten. Werk je veel thuis en woon je met meerdere mensen? Dan is het te overwegen om een ruimte in je huis te kiezen waar jij tijdens jouw werkuren rustig kunt zitten.
 • Een mobiele plek, die aan het eind van je werkdag weer ‘verdwijnt’. Maak een ritueel van het opruimen van de werkplek, alsof je weer naar huis gaat.
 • Maak het koelen in de zomer en verwarmen in de winter van de ruimte aangenaam en zo eenvoudig mogelijk.

2. Bureau

Blog foto bij het raam

Richt je werkplek in door een werkblad of een tafel te kiezen wat bij je interieur past en waar je blij van wordt. De maat, de vorm, het materiaal, alles is belangrijk. Het bureau kan simpel bestaan uit een leuke plank met schragen eronder. Of een rond tafeltje wat je na het werk weer een andere functie kunt geven. Let wel op de verantwoorde werkhoogte. Is je tafel niet mooi genoeg? Pimp hem dan!

De Persoonlijke Touch maakt het jouw eigen plek

3. Sfeer

Om met plezier thuis te werken gaat het natuurlijk ook om De LOOKS.

 • Hoe maak je een sfeervolle werkplek? Allereerst de hand van de 10 bovenstaande basisrichtlijnen.
 • Behalve verantwoord, is het belangrijk om een sfeer te creëren zodat de werkplek een hoekje is waar je graag zit.
 • Gebruik accessoires die passen bij je hele interieur, het lampje, de mouse pad, een boekenstandaard, het zijn de kleine dingen die het persoonlijk maken.
 • Verantwoord en geïntegreerd in je interieur, zo moet het voelen.

blog foto sfeer 1

4. Onderdeel van het interieur

Maak dat je werkplek als vanzelfsprekend past in je interieur.

 • Blog foto planten werkplekEen vloerkleed onder het bureautje markeert de plek alsof ie daar hoort.
 • Staat het bureau tegen een muur? Geef de muur een ander kleurtje, net iets groter dan het blad. Het is dan vanzelfsprekend dat het bureau daar staat.
 • Werk je bij het raam? Maak een verbrede vensterbank op werkhoogte en bekleed deze met een bijzonder materiaal of geef hem een passend kleurtje.
 • Heb je geen planten? Probeer er toch eens een paar neer te zetten of op te hangen in de buurt van je werkplek, planten zorgen voor een huiselijk gevoel.

5. Kleurgebruik op je werkplek, zo doe je dat

Kleurgebruik op de werkplek kan al door een paar inspirerende accessoires te plaatsen, dus de mogelijkheid tot kleur in jouw ‘kantoorunit’ is er altijd!

onderdeel van het interieur

In principe kan dat al dé thuiswerkplek voor jou zijn.
Misschien heb je niet de mogelijkheid om een compleet nieuw kantoordesign in je huis te realiseren.

Een kleurtje, een goede bureaustoel en een plant. Voilá.

Zo maak je de werkplek een fijne plek om heen te gaan:

 • Kies een of 2 accent kleuren die je ook in de rest van je interieur hebt.
 • Laat deze kleuren terugkomen in je accessoires zoals een kleed een bureaulamp of de leur van je werkblad.
 • Kies een rustige kleur uit je interieur om vlakken op de muur te schilderen of om een doek van een akoestisch paneel mee te bekleden.

6. Akoestiek

Heb je wel eens zakelijk gebeld vanuit je woonkamer? Een werkplek heeft andere eisen wat betreft de akoestiek dan een woonruimte. Wanneer je moet bellen of videobellen via je laptop, moet het geluid van prettige kwaliteit zijn.

blog foto akoestiek rivasono

Ter verbetering van de akoestiek zijn oplossingen als wand en plafondpanelen een eenvoudige oplossing.

Juist opvallend door bv een foto op een akoestisch paneel of onopvallend door een paneel in de kleur van de wand of het plafond te plaatsen. Een paneel aan het plafond kan gebruikt worden om snoeren van verlichting achter weg te werken.

7. Opbergruimte

Natuurlijk moeten je ook je spullen opbergen. Grijp je kans en om dat ene leuke kastje te gebruiken of te kopen om je printer in of op te zetten en wat kleine spullen die je nodig hebt tijdens je werk, in op te bergen.

Tip: Kijk eerst wat je op te bergen hebt en pas daar de maat van de kast op aan. Houd dit kastje ook alleen voor je werk. In de servieskast leg je ook niet je sportkleding.

blog foto opbergruimte 2

8. Verlichting

Zorg voor aangenaam maar functioneel licht op jouw kleine werkplek. Deze verlichting moet functioneel zijn maar wel passen in de sfeer van de rest van de inrichting

Blog foto verlichting hanglamp

Krijg je je werkplek niet op orde? Ikea helpt!

Wil je een persoonlijk advies over jouw werkplek? Neem dan contact op. Met een online advies kun je zelf aan de slag.